Ans, ik heb vermoeide benen, kun jij me daarbij helpen?

Casus:
Een jonge vrouw, 39 jr, 3 kinderen, zakelijk en privé een erg druk leven.Ze vertelt me dat ze stijve, stramme benen heeft, restless legs, en voornamelijk pijnlijke voeten bij het opstaan. Ze vraagt me of ik denk dat ik met stemvorken en klankschalen haar pijn verlichten kan. We maken een afspraak.

Eerste behandeling:
Na het intakegesprek ga ik aan de slag. Het is duidelijk dat er dit keer een specifieke vraag is, dus daar richt ik mij op. Allereerst zorg ik ervoor dat de persoon makkelijk kan liggen op de behandeltafel.
Dan check ik of de meridianen aan de tenen open zijn zodat de afvalstoffen zo dadelijk weg kunnen stromen.

Ik besluit om een ontspannen, zachte onderbeen massage te geven met fijne olie. De onderbenen zijn inderdaad verstijfd en ik voel dat ook aan de hielen.
Dus ik vraag haar:”Wie zit jou zo op de hielen?” “Ikzelf” zegt ze.
“Wat wil het je zeggen denk je?”
Ze zegt dat ze het weet. Ze staat voor nieuwe keuze en nieuwe stappen zetten en dat vindt het lichaam eng en verstijft. Dat mag met compassie en geduld.
Ondertussen werk ik door aan benen en voeten tot ik voel dat er geen spanning meer is.
Daarna sluit ik af met een klankmassage.
Door de klanken en de ontspanning die ze ervaart lijkt ze weg te dommelen. Als ik klaar ben met de klankschalen zet ik nog een glas water klaar want het is belangrijk om veel water te drinken zodat de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden.
Ondertussen doet ze haar ogen open en zegt: “Wat was dit heerlijk ontspannen. Ik besef dat ik meer in rust de dingen moet doen”. Dat is een mooi inzicht.

Ik zeg haar dat de trillingen nog meerdere dagen door kunnen werken en leg ook het belang van veel water drinken uit. Over enkele dagen zal ze laten weten in hoeverre ze baat heeft gehad van de behandeling.

Ervaring van de cliënt:
De volgende dag krijg ik als reactie dat ze in een voet wat kramp heeft en nog vermoeide benen heeft. Ik vraag of ze wel genoeg water heeft gedronken. En dan zegt ze dat ze meer water zal gaan drinken.
Soms lijkt het of het eerst slechter moet worden voor het beter gaat.
We maken een vervolgafspraak.

Tweede behandeling:
8 dagen later zie ik haar weer.
De klachten zijn nog niet helemaal weg.
Ik stem me af en werk in de stappen die mij duidelijk maken in hoeverre alles stroomt.
Ik behandel de onderbenen met massageolie en met de basisstemvorken herhaal ik de behandeling van de vorige keer. Langzaamaan haal ik de stramheid en de spanning uit de onderbenen.
Ik sluit weer af met klankschalen massage zodat de ontspanning dieper door kan werken.
Het was een fijne samenwerking! Doordat ze aangaf hoe het voor haar voelde kon ik nog meer voor haar betekenen.
En ze ging weg met de opmerking: “ik kom van strakke voetjes naar dansende voetjes”.
Dat is ook de insteek!

Een paar dagen later hebben we weer contact. Ze wil nog een nieuwe afspraak omdat ze nog pijn in haar benen heeft.

Derde behandeling:
We bespreken hoe het gaat en wat de klachten zijn. De pijn schijnt nu duidelijker hoger te zitten. Voornamelijk in kuiten en ook bovenbenen.
Na het checken in hoeverre de stroming is, besluit ik om andere stemvorken te gebruiken, die op een diepere laag werken. De samenwerking verloopt goed omdat de cliënt aangeeft waar het nog pijnlijk is, zodat ik daar gericht op werken kan. De pijn wordt langzaamaan minder.
Dit keer behandel ik de achterkant van rug en benen. De massage met de klankschalen zorgt voor ontspanning en wegstroming van de pijn.
Na de sessie drinken we wat water en bespreken we hoe het is gegaan. Ze voelt zich beter en zegt ook dat het intensief was, dat ze dit even moet verwerken.
Mooi hoe we door samenwerken zoveel kunnen bereiken.

Effect na de behandeling:
Ik vermoed dat ze nu nog één behandeling nodig zal hebben en dat het lichaam het vanaf dan weer zelf zal gaan overnemen.
Misschien dat ze over een half jaar weer een APK wil.
Want je lichaam is je motor en daar moet je goed voor zorgen.

In een lastige periode kun je je lichaam helpen de ophoping van afvalstoffen af te voeren.
Dit voorkomt het vastzetten en uiteindelijk ernstige klachten.
Fijn dat klanktherapie hierin een hulp kan zijn.